Hoe controleert u gedrag?

Hoe controleert u gedrag?

Het aantal gedragscodes, beleidslijnen, handboeken interne controle en andere governance documentatie is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Misschien lijdt uw organisatie ook wel onder een vorm van governance-obesitas. Problemen in uw organisatie komen echter voort uit gedrag en niet uit een tekort aan maatregelen. In dit artikel gaan we nader in op hoe behavioural risk management u kan helpen !

Check, check, dubbelcheck!

Het beheersingsplan is er, check! Het plan wordt uitgevoerd, check! Nu zal alles wel goed gaan, toch ? Helaas leert de praktijk ons dat hoe dik de handboeken ook zijn, dat er altijd zaken fout kunnen lopen. Iedere bestuurder en risk manager zal zijn eigen ontnuchterende ervaringen hebben. Soms vraag je je af: zoveel mensen hebben hier naar gekeken en toch is het fout gegaan ! De psycholoog in ons team vraagt zich op zo’n moment af: “misschien wel omdat er zoveel mensen naar hebben gekeken ?”. In control zijn vereist niet alleen een sluitend interne controlesysteem, het vereist ook commitment, betrokkenheid en draagvlak van de mensen die het moeten uitvoeren.

Kwaliteit organisatie = kwaliteit van de mensen

Iedere nieuwjaarstoespraak van iedere bestuurder begint met het bedanken van het personeel: “Zonder jullie hadden we dit niet kunnen realiseren”. Zo is het ook. De kwaliteit en de inzet van de mensen bepaalt het succes van de onderneming. We hebben nog nooit een bestuurder gehoord die de “effectieve governance” heeft bedankt voor het succes van de onderneming. Zou het niet goed zijn om niet alleen in de nieuwjaarstoespraak, maar het hele jaar door rekening te houden met de mens. Het gaat hierbij om een gezonde balans. De paradox: Wilt u beter gemotiveerd personeel, dan kunt u ze belonen met meer autonomie en minder regels. Waarschijnlijk gaat de performance van uw organisatie toenemen, maar misschien ook de risico’s ?

Kernwaarden

De strategie en de kaders bepalen lukt in de praktijk prima. Uw organisatie beschikt over een missie, visie, strategie en waarschijnlijk heeft u ook kernwaarden gedefinieerd. Maar dan. Al zijn de kernwaarden gedetailleerd opgesteld, het zijn echte mensen die deze moeten naleven. Echte mensen, met ieder hun eigen pakket aan eigenschappen, bagage, kennis en (voorspelbare) gedrag. Dat is lastig. Te vaak wordt impliciet ervan uitgegaan dat iedereen de kernwaarden kent, deelt en toepast. In het kritisch evalueren met de nodige know how op gedragsniveau en het aanpassen van het plan hierop, daar ligt een gat. Misschien vinden we de confrontatie met de werkelijkheid ook wel moeilijk.

PSYCHOLOGIE

Als we als onderneming onze kernwaarden goed hebben gedeeld, als er draagvlak is voor het bestaan van governance en interne controleregels, waarom is het dan toch zo moeilijk. Waarom ervaren we de regels als ballast (overgewicht) en als uitnodiging om er soms omheen te gaan. We kijken naar problemen in de zin van “fouten” of “overtredingen”, terwijl we onszelf beoordelen op de ‘integriteit van de goede bedoelingen’ en ‘voordeel van de twijfel’. Wat hierin inzicht kan geven is te onderzoeken wáárom mensen (al dan niet) zullen omgaan met de gestelde code zoals de organisatie het wil. Deze ‘Waarom’-vraag blijkt toch meer voeten in de aarde te hebben. De voeten van iemand met gedragsdeskundige skills wel te verstaan.

Behavioural risk management en inaudit

Met de komst van Heidi Riepe beschikt InAudit over een afgestudeerde psychologe die u kan helpen meer inzicht te krijgen in de drijfveren van de mensen die uw organisatie vormen. Het vakgebied behavioural risk management staat nog in de kinderschoenen, maar hierin lopen wij voorop. Bent u geïnteresseerd of wilt u kennismaken met onze behavioural auditor, neem dan contact op met Heidi Riepe.

Meer artikelen

Op 1 april is het InAudit team uitgebreid met twee nieuwe teamleden: Menny Barendse (senior auditor) en Frederike Gieles (auditor). Een hele bijzondere tijd om te starten met een nieuwe baan want heel Nederland was en is nu nog steeds in de...
Hoewel de eerste geluiden over het nieuwe Corona virus in China al in januari/februari de media bereikten, heeft de snelheid waarmee de crisis over Nederland heen spoelde ons allemaal toch wel verrast. 
Nu bedrijven hun deuren sluiten en iedereen zoveel mogelijk thuis moet werken vraag jij je misschien af hoe de invulling van de interne auditfunctie er in coronatijd uitziet. Kunnen er nog wel auditwerkzaamheden verricht worden? En worden d...