Met 'ons eigen' , de voordelen van virusvrij thuiswerken

Met 'ons eigen' , de voordelen van virusvrij thuiswerken

Daar zitten we dan. Met onze eigen koffie die we toch het lekkerste vinden, eigen muziekje op de achtergrond, eigen sloffen in plaats van de nette (niet-lekker-zittende) schoenen, etc. thuis te werken. Vooral met 'ons eigen’ dus, zoals de Amsterdammers zouden zeggen.

In deze tijden van isolatie, want zo kunnen we het best noemen, zien de werkdagen er anders uit. Ik vond het wel interessant om eens te kijken wat dat met de drie pijlers kan doen, die InAudit ziet als de 3-eenheid voor intrinsieke motivatie en daarmee een kijkje geeft in de werkbeleving van iemand.

Volgens de Zelfdeterminatie theorie (Deci & Ryan), zorgt de juiste mate van ervaring van autonomie, competentie en verbondenheid voor optimale functionering, welbevinden en groei van een persoon.  

Autonomie & Competentie
Ik kan mij voorstellen dat de afzondering, althans de fysieke afzondering, want we staan digitaal en telefonisch waarschijnlijk nog best goed met elkaar in verbinding, kan zorgen voor een hogere mate van autonomie en competentie. Voor zaken die je eerder zou overleggen met een collega, hak je nu misschien zelf sneller de knoop door. Autonomie: check. Daarmee krijg je ook het gevoel het resultaat meer zelf te beheersen. Competentie: check. 

Verbondenheid
Vooral het ervaren van verbondenheid is een bijzonder dingetje in deze setting. Enerzijds zal dat minder zijn want het loopje naar de koffieautomaat waar je vaak je favoriete collega’s tegenkomt is er niet. Het adhoc overleg met de overbuurman in de kantoortuin is ook niet mogelijk. De snorrende kat op tafel, of een geparkeerde baby in een Maxi-Cosi naast je zullen je namelijk niet veel verder kunnen helpen. Al zorgen de digitale kanalen dat je het contact met collega’s niet zult hoeven missen, het is alleen anders dan elkaar in levende lijven te zien. Dus in die zin: verbondenheid, check. Anderzijds, zorgen de maatregelen die genomen worden ook juist voor een gevoel van verbondenheid op grotere schaal. Je houdt je met de hele organisatie aan dezelfde maatregelen, iedereen wordt op de hoogte gehouden door regelmatige updates die de hele organisatie krijgt, iedereen ziet hetzelfde nieuws, iedereen praat over hetzelfde nieuws. Kortom: iedereen zit in hetzelfde schuitje! Verbondenheid: dubbelcheck!

En straks…
Ik ben heel erg benieuwd naar het verschil met de huidige werkbeleving zoals we die nu in ‘afzondering’ ervaren, met die van ervoor en dus ook erna. Hartstikke interessant om dat eens te polsen zo tussendoor, straks als we ‘weer mogen’ en op kantoor weer een tijdje onderweg zijn, nog eens. Ik werd geïnspireerd door onze audit naar werkbeleving, wie weet jij ook wel! En zorgt de situatie zoals het nu is, voor aandachtspunten die er straks in ‘betere tijden’ voor kunnen zorgen dat de medewerkers optimaler functioneren, een hoger welbevinden ervaren en nog meer groeien?

 

Meer artikelen

EIOPA heeft in de zomer een consultatiedocument gepubliceerd met voorgestelde wijzigingen in de Solvency II Richtlijn. Dit document is een uitkomst van de evaluatie van Solvency II die door en met de verschillende stakeholders is uitgevoerd...
De behoefte aan een interne auditfunctie neemt bij steeds meer organisaties toe. Soms omdat deze functie verplicht wordt gesteld, maar soms ook omdat organisaties deze functie juist zelf ‘willen’ als stap in het ontwikkelen van een meer...
Waar vroeger keurmerkhouders van het KKV op alle keurmerknormen afzonderlijk getoetst werden, worden ze nu alleen nog maar in thema-onderzoeken getoetst. De Stichting toetsing verzekeraars legt de keurmerkhouders, om de drie jaar, een verpl...