Oeps, keurmerk klantgericht verzekeren stelt de interne audit verplicht

Oeps, keurmerk klantgericht verzekeren stelt de interne audit verplicht

Waar vroeger keurmerkhouders van het KKV op alle keurmerknormen afzonderlijk getoetst werden, worden ze nu alleen nog maar in thema-onderzoeken getoetst. De Stichting toetsing verzekeraars legt de keurmerkhouders, om de drie jaar, een verplichte interne audit op. Wanneer heeft u voor het laatst de verplichte interne audit KKV uitgevoerd?

Wat is KKV?

Het Keurmerk Klantgericht Verzekeren is in 2009 opgericht door de onafhankelijke Stichting toetsing verzekeraars (hierna Stv). De Stv geeft een kwaliteitskeurmerk af aan verzekeraars en gevolmachtigden die hun klanten centraal stellen. Door middel van betrouwbare dienstverlening en begrijpelijke informatie aan hun klanten bewijzen verzekeraars zichzelf.

Voor wie?

Alle verzekeraars (leven, schade, zorg) of volmachtbedrijven die in Nederland werken, kunnen het Keurmerk aanvragen. Na de aanvraag wordt de aankomend keurmerkhouder integraal getoetst op de zeven keurmerknormen Op dit moment hebben 29 verzekeraars het Keurmerk Klantgericht Verzekeren. Zij voldoen in ieder geval aan de kwaliteitsnormen.

Wat zijn de keurmerknormen?

Om aan het kwaliteitsniveau van KKV te voldoen zijn er zeven keurmerknormen opgesteld. Wij hebben de normen hier voor u op een rij gezet:

  • transparante website-informatie;
  • heldere taal in klantinformatie;
  • degelijk ontwikkel- en onderhoudsproces voor verzekeringen;
  • goede bereikbaarheid;
  • klacht- en feedbackmanagement;
  • klantgerichte claimbehandeling;
  • continue kwaliteitsverbetering.

Hiermee laat de keurmerkhouder aan consumenten zien dat hij zijn beloftes nakomt en een hoogwaardige kwaliteit van dienstverlening levert.

Verplichte audit KKV

In het handboek Keurmerknormen staat uitgebreid beschreven waaraan de verzekeraar moet voldoen. Zo wordt er exact uitgelegd welke informatie onder de norm valt en wat Stv bij deze norm ook daadwerkelijk toetst. Met betrekking tot continue kwaliteitsverbetering schrijft Stv voor dat de keurmerkhouder vanaf 2018 minimaal eens per drie jaar een interne audit op alle keurmerknormen laat uitvoeren. Dus mijn vraag aan u is: “Heeft u uw interne audit functie / afdeling al een audit laten uitvoeren op de keurmerknormen?”.

Plan tijdig uw KKV audit in

De auditmanagers van InAudit zullen de keurmerkhouders de komende maanden informeren over deze verplichte interne audit en indien gewenst plannen zij deze audit voor u in. Wilt u meer weten over KKV of wilt u het KKV voor uw eigen organisatie aanvragen? Neem dan een kijkje op de website van KKV en lees meer over de voordelen van het KKV voor uw organisatie.

Meer artikelen

Op 1 april is het InAudit team uitgebreid met twee nieuwe teamleden: Menny Barendse (senior auditor) en Frederike Gieles (auditor). Een hele bijzondere tijd om te starten met een nieuwe baan want heel Nederland was en is nu nog steeds in de...
Hoewel de eerste geluiden over het nieuwe Corona virus in China al in januari/februari de media bereikten, heeft de snelheid waarmee de crisis over Nederland heen spoelde ons allemaal toch wel verrast. 
Nu bedrijven hun deuren sluiten en iedereen zoveel mogelijk thuis moet werken vraag jij je misschien af hoe de invulling van de interne auditfunctie er in coronatijd uitziet. Kunnen er nog wel auditwerkzaamheden verricht worden? En worden d...