Artikelen
In haar vijfjarig bestaan heeft InAudit een stevige klantenkring opgebouwd onder de kleinere en middelgrote verzekeraars in Nederland. In onze praktijk lopen we tegen diverse issues aan en deze kennis en observaties willen we graag met u delen.
Review Solvency II
17 oktober 2019
EIOPA heeft in de zomer een consultatiedocument gepubliceerd met voorgestelde wijzigingen in de Solvency II Richtlijn. René Bijzet heeft de belangrijkste wijzigingen voor u op een rij gezet. Let op, het zijn slechts voorstellen.Lees MeerOeps, Keurmerk Klantgericht Verzekeren stelt de interne audit verplicht
16 juli 2019
Keurmerk Klantgericht Verzekeren is een kwaliteitsgarantie voor de dienstverlening en klantgerichtheid van verzekeraars. De keurmerkhouders moeten op grond van norm 7 van het handboek keurmerknormen om de drie jaar een audit laten uitvoeren. Wanneer heeft u de laatste KKV audit uitgevoerd?Lees MeerDe 5 voordelen van het uitbesteden van de interne auditfunctie
16 juli 2019
Is uw organisatie te klein voor een interne auditfunctie of vindt u het lastig om de interne auditfunctie goed in te richten? Kies dan voor het uitbesteden van uw interne auditfunctie als 'instapmodel'. Dit zijn de 5 voordelen voor uw organisatie!
Lees MeerSmall fortune in big data
11 juli 2019
Wilt u big data benutten voor een betere performance? Met goede data, proces-mining en business analytics komt u verder. Benieuwd hoe wij dit doen? Lees onze aanpak in 'Small fortune in big data'.
3, 2, 1... Data ? Actie !
2 juli 2019
Dat uw data waardevol is hoeven wij u niet te vertellen. Maar wat kunt u ermee? Onze data-specialist Merve Akar vertelt u er graag meer over. 'Kom in actie en haal meer uit data!'
De spelregels van het gebruik van CIS-data
11 juni 2019
Stichting Centraal Informatie Systeem (CIS) is voor ruim 400 verzekeraars een belangrijk hulpmiddel bij het optimaliseren van de bedrijfsprocessen. Deze verzekeraars moeten op grond van artikel 7 van het CIS Gebruikersprotocol om de 2 jaar een audit (laten) uitvoeren. Wanneer heeft u de laatste CIS audit uitgevoerd?
Interne audit bij pensioenfondsen in de praktijk
3 juni 2019
Pensioenfondsen zijn volop bezig met de inrichting van de sleutelfuncties waaronder de interne auditfunctie. Benieuwd in welke hoedanigheid InAudit betrokken is bij pensioenfondsen en welke interne auditwerkzaamheden wij verrichten? Lees MeerHoe auditen wij de werkbeleving van medewerkers ?
21 mei 2019
Hoewel men bij audits altijd denkt
aan werkprocessen, is de audit van de werkbeleving van medewerkers minstens zo belangrijk! Benieuwd naar onze kijk op het auditen van de werkbeleving?Lees MeerDe vernieuwing van Lemonade Inc.
7 mei 2019
Als verzekeraar moet je blijven innoveren. Het jonge Amerikaanse verzekeringsbedrijf Lemonade Inc. heeft hier iets op gevonden. Benieuwd hoe deze nieuwkomer het op de markt doet?
Lees MeerHoe zetten we Gedrag & Cultuur op de agenda ?
19 februari 2019
Wanneer u uw organisatie optimaal wilt laten functioneren moet u Gedrag & Cultuur op de agenda zetten. Heidi legt uit waarom dit voor organisaties belangrijk is.
Lees MeerHoe bevlogen zijn uw medewerkers ?
15 oktober 2018
Met bevlogen medewerkers draait uw organisatie als een trein. Zoek eerst de juiste 'brandstof' voor uw organisatie. Heidi Riepe, psycholoog, legt uit hoe dit werkt.
Lees MeerIORP II en de verplichte interne auditfunctie
28 september 2018
De inrichting van de interne auditfunctie roept bij veel pensioenfondsen vragen op zoals wat, wie en hoe? Ronald van de Langenberg geeft zijn visie op die inrichting.
Lees MeerDoor Soft Controls voor de winst
28 juni 2018
In dit artikel legt Heidi Riepe, behavioural auditor, uit hoe je als organisatie voor de winst kan gaan met de inzet van Soft Controls.
Lees MeerEen praktische aanpak van datakwaliteit
16 maart 2018
In 2017 publiceerde DNB een Guidance document over de beheersing van Solvency II datakwaliteit door verzekeraars. Heeft dit u ook aan het denken gezet?
Lees MeerHet olifantenpaadje, waarom eigenlijk ?
30 januari 2018
Waarom houden mensen zich niet aan beheersmaatregelen? En hoe komt het dat men zelf de niet-officiële (olifanten-) paden zoekt? Onze behavioural auditor vertelt u meer.
Lees MeerHoe controleert u gedrag ?
12 januari 2018
Het aantal beleidslijnen en handboeken interne controle is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Toch komen problemen in uw organisatie niet voort uit een tekort aan maatregelen. Het komt voort uit gedrag. Lees hier hoe behavioural risk management u kan helpen !
Lees MeerAan de slag met IFRS 17 !
13 september 2017
IFRS17 is niet alleen “werk aan de winkel”, maar ook een nieuwe manier van winst en omzet bepalen en dus een nieuwe manier van denken en besturen. Benieuwd naar wat InAudit u hierbij te bieden heeft ?
Lees MeerDe Nederlandse SFCR is ongeveer 66,5 pagina's lang
31 juli 2017
Op 22 mei van dit jaar moesten de Europese verzekeraars voor het eerst het verslag inzake solvabiliteit en de financiële positie (kortweg: de SFCR) op de website opnemen. Vanuit InRisk hebben wij deze zomer de websites van de verschillende verzekeraars bezocht op zoek naar deze SFCR. Benieuwd naar onze eerste observaties?
Lees MeerDe LAC-DT in Europees perspectief
11 juli 2017
De eerste Europa-brede evaluatie van Solvency II is inmiddels begonnen. Een van de onderwerpen waar in Nederland de meeste discussie
over wordt gevoerd is de LAC-DT, ofwel de loss absorbing capacity of deferred
taxes. In gewoon Nederlands: de mate waarin verliezen fiscaal kunnen worden
gecompenseerd. Nederlandse verzekeraars blijken veel meer dan de meeste andere Europese landen een beroep te doen op onderbouwing met toekomstige winsten. Dit levert een interessante vergelijking op.
Onze informatiebeveiliging is op orde !
10 juli 2017
Informatiebeveiliging, cybersecurity, privacywetgeving enzovoort. Het zijn belangrijke zorgen voor elke verzekeraar en iedere verzekeraar neemt dit serieus. Maar niet iedere verzekeraar heeft dezelfde risico’s en niet elke verzekeraar heeft dezelfde maatregelen getroffen. Het bepalen van de risicobereidheid is lastig en wordt vaak gestuurd vanuit een emotionele afweging over wat als overdreven wordt beschouwd. De essentiële vraag is daarom: Waar staat u en is dat voldoende?
Het accounting manual dat u gaat helpen
16 mei 2017
Herkent u de ‘last moment’ tijdrovende discussies met uw accountant over waarderingsgrondslagen, verplichte toelichtingen en de hoogte van de SCR of nog erger, de LAC-DT? Een adequate voorbereiding met goede planning en expliciete afspraken gaan u hierbij helpen. Niet alleen u, maar ook uw accountant, want ook die staat voor een flinke uitdaging.
Vuurtoren
30 oktober 2016
Bij de invoering van de Solvency II Richtlijn hebben het risicomanagement systeem en de risicomanagement functie een meer nadrukkelijke positie gekregen binnen verzekeraars. Deze richtlijn en de afgeleide regelgeving bieden een kader waaraan de risicomanagement functie en het risicomanagement systeem dienen te voldoen. Onderdeel van dit kader zijn standaardrisico’s die voor min of meer alle verzekeraars gelden. Deze risico’s hebben verzekeraars inmiddels al meerdere malen in de ORSA verwerkt, welke kritisch meegelezen wordt door DNB.Lees Meer
Risk Management in twee woorden: Pas op !
23 augustus 2016
Corporate governance is al enkele decennia in opmars. Het effectief inbedden van risk management is een belangrijk onderdeel van het versterken van corporate governance. Effectieve risk management blijft echter een continue uitdaging. In onze praktijk zien we een aantal mogelijkheden tot verbetering. Ons gedachtengoed is beïnvloed door de wijze waarop Solvency II de risk management functie definieert. Vanuit dat perspectief kijken we naar thema’s als risk management als “Chefsache”, risk management in relatie tot kapitaal, kwantificering van risico’s en risicobeheer als gedragscomponent.
Lees MeerOm de juiste koers te varen
9 december 2015
De afgelopen jaren hebben verzekeraars (mede) ingegeven door artikel 44 van de Solvency II richtlijnen risk managers aangesteld. Deze staan voor de uitdaging om binnen de verzekeraar risico’s te signaleren en toe te zien op de beheersing van deze risico’s. De risk manager is hiermee de man/vrouw in het kraaiennest van het schip. Dit artikel gaat in op de obstakels die de risk manager tegenkomt aan boord van een schip dat voorheen blind de koers van de kapitein volgde...
Lees Meer